Okres letni to czas wzmożonych prac polowych. Jest to okres, w którym z roku na rok notuje się znaczny wzrost pożarów w gospodarstwach rolnych. Powyższa sytuacja spowodowana jest tym, że podczas zbioru, transportu i składowania płodów rolnych nie są przestrzegane podstawowe zasady bezpieczeństwa pożarowego.
W celu wyeliminowania zagrożenia pożarowego w gospodarstwach rolnych w czasie wykonywania w/w prac należy przestrzegać zasad, które zostały wyszczególnione w rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 czerwca 2003 roku, w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109, poz. 719).
Zgodnie z w/w rozporządzeniem:
- Podczas zbioru, transportu i składowania płodów rolnych należy:
- stosować wskazania podane w instrukcjach obsługi przy eksploatacji maszyn rolniczych i innych z napędem,
- stosować silniki elektryczne o odpowiednim do warunków pracy stopniu ochrony; minimalna odległość układu napędowego od stert, stogów i budynków o konstrukcji palnej powinna wynosić 5 m,
- ustawić silniki spalinowe na podłożu niepalnym, w odległości co najmniej 10 m od stert, stogów lub budynków o konstrukcji palnej,
- zabezpieczyć urządzenia wydechowe silników spalinowych przed wylotem iskier,
- zapewnić możliwość ewakuacji ludzi i sprzętu,
- przechowywać niezbędne materiały pędne, w ilości nie przekraczającej dobowego zapotrzebowania, w zamkniętych nietłukących się naczyniach, w odległości co najmniej 10 m od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych,
- wyposażyć miejsca omłotów, stertowania i kombajnowania w gaśnice oraz w razie potrzeby w sprzęt służący do wykonywania pasów ograniczających rozprzestrzenianie się pożaru.
- Nie dopuszczalne jest palenie tytoniu przy obsłudze sprzętu, maszyn i pojazdów podczas zbiorów palnych płodów rolnych oraz ich transporcie oraz używanie otwartego ognia i palenie tytoniu w odległości mniejszej niż 10 m od punktu omłotowego i miejsc występowania palnych płodów rolnych.
- Strefa pożarowa sterty lub stogu z palnymi produktami roślinnymi nie powinna przekraczać powierzchni 1000 m2 lub kubatury 5000 m3 .
- Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości:
- od budynków wykonanych z materiałów :
- palnych – 30 m,
- niepalnych i o pokryciu co najmniej trudno zapalnym – 20 m,
- od dróg publicznych i torów kolejowych- 30 m,
- od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia – 30 m,
- od lasów i terenów zadrzewionych – 100 m,
- między stertami, stogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe- 30 m.
- od budynków wykonanych z materiałów :
- Wokół stert i stogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię o szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m od ich obrysu, pozbawioną materiałów palnych.
- Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów niedosuszonych należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
Ponadto należy podkreślić, że wypalanie słomy i pozostałości roślinnych na polach w odległości mniejszej niż 100 m od zabudowań, lasów, zboża na pniu i miejsc ustawienia stert lub stogów bądź w sposób powodujący zakłócenia w ruchu drogowym, a także bez zapewnienia stałego nadzoru miejsca wypalania, jest nie dopuszczalne